Saigon - Phnom Pehn
Door: left eye
Blijf op de hoogte en volg Coen
31 Juli 2007 | Cambodja, Phnom-Penh
de vorige avond heb ik nog snel even zo veel mogenlijk vietnamees geld gespendeerd.
Ik heb een zwembroek van quiksilver (een orginele zoals zij beweerde ;)) gehaald voor 5 euro.
sochtens tijdens het ontbijt kwam een van de lulloos van de fullmoon party tegen, dus nog
even met bijgepraat. In de bus zat ik bijna te rillen van de kou...klote airco :D
alle paspoort werden ingenomen zodat alles een beetje sneller zou gaan.
Bij de grens overgang alle tassen uit de bus, en uitchecken uit Vietnam + visa voor Cambodia.
Alles tassen terug in de zelfde bus, en 100 meter verop er weer uit. De paspoorten werden alleen
gecontroleerd of de pasfoto een beetje overeen kwam...en dat was de controle van Cambodia :D.
Over de grens viel het me al snel op dat het een vies land is. Echt overal ligt er vuilnis, en
het lijkt ook niet echt opgeruimt te worden. Daar in tegen is de omgeving schitterend, maar de
wegen grappig aangelegt. Het lijkt of ze een streepjes lijn proberen te maken want om de 2 km is
de weg niet geasfalteerd. Dan weer 2 km wel, 2 km niet......:D klinkt logies of niet. Ik denk als
je dit met google earth opzoekt je het wel kan zien, zou aardig grappig beeld kunnen geven
(het is de grensovergang het kortste bij Saigon).
Ik was benieuwd waarom ze savonds niet durfde te rijden, maar gezien de staat van de weg kon ik
me daar wel een voorstelling van maken.
Het is goed te zien dat Cambodia een stuk armer is dan een thailand of een vietnam. De kinderen
bedelen eigenlijk allemaal, zien er ondervoed uit...en over de huizen nog maar niet te spreken.
Tijdens mijn reis zat er een gozer uit vietnam naast me waar ik een speciale manier van
communiceren mee had. Dit ging doormiddel van elkaar briefjes te geven :d hahaha.
Dit kwam doordat de beste jongen doof was, en niet kon spreken. Ik kwam erachter dat hij onderweg
was naar Bangkok waar hij een tour guide studie wilde doen :D. Ik kon me hier echt helemaal niks
bij voorstellen gezien zijn handicap. Maak goed dat hij het probeerd :D.
In Phnom Penh aangekomen werd de troep op de weg nogmaals bevestigd...maar buitenom dat ben ik
langs een hoop mooie monumenten en tempels gereden, dus dat voorspeld veel goeds.
Ik ben weer bij Rob en Elf terecht gekomen...welke in het betere gedeelte van de stad verbleven.
Het is een stuk duurder (dubbel de prijs) maar veiliger. Ik kon me hier nog weinig voorstelling
van maken, maar savonds begreep ik wel wat ze bedoelde. De criminaliteit is een groot probleem
hier, en niemand durft savonds nog "lopend" over straat. Er hangen op elke straat hoek een groep
gasten met wat scooters, en als je een bar uitloopt...staan deze jongens in niet al te lange tijd
om je heen. Dan weet je zeker dat je met een taxi terug wil.
ps. mijn camera werkt gelukkig weer :D.
was een kwestie van kaart formateren.
moet nu alleen nog even de foto's van de tunnels van Rob copieren omdat ik daar zelf geen van kon maken :d
31 Juli 2007 - 19:31
Jolanda:
haai coen,
Cambodja, is ook echt een land dat tot de verbeelding spreekt. Poll Pot heeft daar jaren een vreselijk bewind gevoerd met zijn matties, de gruwelijkheden die ze begaan zijn zul je nog wel tegen komen. Cultuur historisch is het een land om van te smullen en kun je je hart ophalen.
Aan bedelende en ondervoede kinderen heb ik nooit kunnen wennen en dan de krotten waarin ze moeten wonen vreselijk he.
Als je dat ziet dan besef je weer hoe belangrijk je primaire levensbehoeften zijn: gezond eten en drinken en een fatsoenlijk dak beven je hoofd, maar dat is helaas voor veel mensen ter wereld niet weg gelegd, Het is maar net waar je wieg heeft gestaan, dat is geen verdienste een kwestie van pech of geluk hebben denk ik altijd. Het landschap lijkt me schitterend, ik ben benieuwd wat je allemaal gaat bezoeken.
persoonlijk vond ik dergelijke landen het meest boeiend, hoewel je emoties alle kanten op stuiteren, van geweldig mooi, adembenemend tot vreselijk en afschuwelijk, het kan je overweldigen en heb je soms behoefte aan even afstand nemen. Gelukkig heb je leuke reisgenoten waarmee je je ervaringen kunt delen he.
Ik ben blij dat je de draad weer hebt opgepakt Coen, verdriet in de liefde is universeel dat weet je dan ook weer. Tijd nemen en moed houden zijn naast een positieve instelling en doorzetten goede reisgenoten van je Coen, deze instelling reist je hele leven al met je mee, heb je al vaak nodig gehad helaas, maar elke keer leer je weer iets bij op je levensweg en dat is niet altijd makkelijk he. Nou zoon ik ben waanzinnig trots op wat je allemaal onderneemt en hoe je je verder ontwikkelt, geniet ervan, want dat doen wij ook van je verhalen. xxmm